13 декември 2012 г.

Тайните на аргановото масло

Аргановото масло набира все по-голяма популярност в козметиката и съдържащите го продукти стават все повече. Познавате ли това масло? Използвате ли продукти с него?

арганово дърво
Източник: Интернет
Аргановото масло се добива от дървото Арган известно и като “Дървото на живота” сред берберските племена и е едно от най-скъпите етерични масла, наред с розовото масло.

Това бодливо дърво (Аrgania spinoza), което е допринесло с много лечебни ползи, расте единствено в югозападната част на Мароко в Souss Plain. Там има 21 милиона дървета, които са разположени на площ от 800 000 хектара. Като рядък и застрашен от изчезване вид, гората от арган е записана в International Biosphere Reserve на ЮНЕСКО през 1999 г.

Дървото Арган може да достигне височина между 8 и 10 метра, като някои екземпляри живеят над 200 години. Кореновата му система се простира на значителна дълбочина, което помага срещу ерозията на почвата и помага на дървото да събира така нужната му живителна влага на голяма дълбочина.

Дървото цъфти през май или юни с цветове, които са зеленикаво-жълти, а понякога и бели на цвят. Те са последвани от плод, който е овален и дребен, размерът и формата му са колкото голяма маслина, която съдържа ядка с едно или две семена. Дървото може да произведе до 8 кг плод за година като така цялата плантация дървета Арган в Мароко дават около 128 000 тона годишно.

Все още по търговските улички на стария град Фез (Fez) в Мароко може да се видят малки мелници за арганово масло, където се демонстрира древната технология за извличане на маслото. Ядките на аргана се добиват подобно на лешници и след като са почистени от черупките се смилат бавно в специални каменни мелници. Процесът е бавен и трудоемък. За получаването на 1 л трябва да се преработят 80 кг арганови ядки.

По оценка на специалистите, берберите събират около 350 хил. тона семена от аргания годишно и получават от тях 12 млн. литра арганово масло.

Славата на аргановото масло се дължи не само на особения му състав, но и на превъзходния му вкус, който се описва от много пътешественици и кулинарни специалисти.

От векове то се използва от берберите като ценен хранителен продукт и като съставка в много традиционни лекарства. И подобно на много други ценни подправки дошли през Мароко и стъпили в Европа през Испания прекрачвайки Гибралтарския проток, аргановото масло започва да се използва първо в гурме кухнята и по-късно от козметичните компании, които откриват неговия изявен anti-ageing ефект.

Високата му цена се дължи не само на ограниченото му производство, но и на невъзможността бързо да се отгледат нови арганови дървета, тъй като те растат изключително бавно и са нужни години, за да започнат да дават плод.

Свойства на аргановото масло

Маслото е богато на важни мастни киселини, особено линоленова киселина, предшественик на витамин Е – овлажнява кожата, силен антиоксидант е и се бори срещу стареенето на кожата. Дългите емпирични наблюдения, ползотворните ефекти и реструктуиращите способности на маслото са потвърдени и доказани научно.

Съдържанието на важните мастни киселини спомага за коригирането на неизбежните недостатъци, които се появяват с годините и чиито резултати са дехидратацията на кожата и загубата на еластичност. Възстановява и защитава кожата от изсушаване и вредни външни влияния, предотвратява преждевременното стареене.

80% от самото масло са ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини, полезни за сърцето и съдовете. Съдържа антиоксиданти и витамини А и Е, а също и вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите. Съдържа сапонини, които поддържат кожата гладка и мека, а също и стеролини (растителни стероли), които елиминират възпаления и екземи, подобряват възстановяването на кожата и запазват влагата в нея. По съдържание на токофероли, маслото от арган превъзхожда зехтина 3 пъти. То съдържа вещества способстващи за подобряване циркулацията на кръвта, храносмилането и укрепването на защитните сили на организма.  Маслото от арган свързва свободните радикали и така забавя стареенето на кожата.

Използва се активно при производството на козметични кремове, тъй като възстановява хидролипидния слой на кожата и подобрява състоянието на клетките на дермата, укрепва корените на косата, заздравява раничките, препоръчва се за всекидневна употреба на плажа. Маслото способства и за подмладяване на кожата, хидратация и изглаждане на бръчките.

  Аргановото масло:
  • намалява ефекта от раздразнената кожа, успокоява акне и чувствителна кожа и способства за липсата на белези
  • редуцира прекомерната сухота на косата и подобрява гъвкавостта на косъма и кожата на скалпа, като поддържа косата жива и дълга без накъсване и цъфтене
  • помага за заздравяване на ноктите и ги предпазва от нацепване.
 Десислава Стефанова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар