21 януари 2013 г.

Съвременният начин на живот и последствията за нашето здраве

Всички сме щастливи с предимствата и удобствата, които ни създават достиженията на цивилизацията: автомобили, телевизори, мобилни телефони, компютри, безжичен интернет и вече  дори не можем да си представим живота без тях. Живеем в презастроени райони във високи бетонни  сгради, далеч от природата и земята. Работим в закрити помещения, изложени на изкуствена светлина и въздух, преработван от климатици. 

Подложени сме на невероятен стрес и на всякакъв вид замърсявания. 

Те бомбардират нашата клетъчна структура и ден след ден ни приближават към хроничните заболявания. Естественият радиационен фон, към който нашият организъм се приспособява  в продължение на хиляди години, през последните 70 години се е увеличил над 50 пъти.  

А  храната? Съвременната истина за нашата храна е, че тя е бедна на градивни елементи,  необходими за поддържане на човешкото здраве. Почвите са изтощени и обеднели на минерали след  продължителна и неправилна обработка. 

Живата природа се унищожава методично от радиационното замърсяване, вредните отпадъци от промишленото производство, пестицидите, инсектицидите, нитратите и другите последствия от неправилното стопанисване от човека. Като добавим киселинните дъждове, при които изгорелите газове и отровните вещества, изхвърлени във въздуха от промишлените  предприятия и автомобилите, попадат в почвата, се оказва, че всички продукти, които използваме за  храна, са изложени на замърсяването от околната среда. 

Храним се с консервирани храни, такива с  непроверен и неизвестен произход, както и с така наречените храни за бързо хранене (фаст фудс) – хот  дог, дюнер и други. Те съдържат мазнини и сол в количества, които надхвърлят необходимата дневна доза за човешкия организъм, и са източник на голяма група вредни за здравето вещества – емулгатори,  консерванти, оцветители, стабилизатори, подсладители, които са резултат от начина на преработка, готвене, съхранение и рафиниране на храните. 

Всички, които предпочитаме пушените колбаси, пържените картофки, сладкишите с крем, консервираната храна, месото със сланинка само за няколко седмици (средно около 6) можем да увредим цялата микрофлора в стомаха си и да се сдобием с наднормено тегло.  

Всекидневната многократна употреба на анти-нутриенти като кафе (кофеин), алкохол, цигари, газирани напитки, продукти с различни химикали и лекарства допълнително уврежда храносмилателната система и стомашно-чревните микроорганизми, а усвояването на и без това малкото  останали полезни съставки от храната става още по-трудно.  

През последните години се промени не само околната среда, но и начинът ни на живот. Ритъмът му стана по-интензивен, по-натоварен, а от друга страна и по-еднообразен. Стресът се превърна в наш  постоянен спътник. 

Сутрин се събуждаме уморени, хапваме набързо храна, затоплена в микровълновата фурна, слушаме новини, изпълнени с негативизъм. Тръгваме от вкъщи с чувството за нежелание за  действие, попадаме в задръствания, които допълнително ни натоварват. Докато стигнем до работното си  място, сме се превърнали в кълбо от нерви, а стресът тепърва започва. След работа пътуваме отново в претоварен трафик, чувствайки се потиснати, уморени и раздразнителни. Вечеряме късно, поливайки храната с алкохол, и гледаме телевизия, наситена с насилие, агресия и едва прикрита порнография. А утре . . . всичко започва отначало. 

Стресът е в основата на сърдечно-съдовите и стомашно-чревните  заболявания, както и тези на нервната система.  

Намалената физическа активност, рядкото излизане сред природата и ограниченото време за почивка затварят омагьосания кръг на съвременния начин на живот.  

Според Световната Здравна Организация (СЗО) за болести на 21 век се считат предимно  диабетът, ракът, хипертонията, инсултът и инфарктът. Най-често срещани са следните групи заболявания: алергични, сърдечно-съдови, ракови и туморни, гинекологични, кожни, неврологични, стомашно-чревни, психиатрични, инфекциозни, метаболитни, ендокринни, на простатата, на опорно-двигателния апарат.  

Всички те са свързани най-вече с начина ни на живот. Ние не можем да променим голяма част от  заобикалящата ни среда, но можем да Ви помогнем да отговорите на въпроса: 


Следва продължение на статията в следващата публикация.Няма коментари:

Публикуване на коментар