7 април 2013 г.

При подут корем и газове

Gastrocuma
Успокоява парене и болка в стомаха
В световен мащаб все повече нарастват оплакванията, свързани с лошо храносмилане. Има три типа проблеми с храносмилането. При първия причината е от нарушение в храносмилателната система. Вторият вид се дължи на лошо храносмилане поради консумация на нетрадиционни храни (например при пътуване в чужбина) и трети тип, когато човек има вродена непоносимост към конкретна храна. 

Полезните свойства на куркумата са познати от хиляди години в Индия. Тя е и основният производител в световен мащаб. Използва се още като подправка в индийското къри и като мощен антиоксидант, съдействащ за запазване свежестта на храната. В китайската медицина куркумата се смята за билка, която подсилва кръвта.

Екстрактът от куркума се използва като традиционен лек при различни симптоми, свързани със стомашни неразположения - възпаление, гастрит, язва. Екстрактът оптимизира отделянето на стомашна киселина (влияе на Н2 рецепторите в стомашната лигавица) и помага за образуване на защитен слой върху лигавицата на стомаха. Някои от клиничните проучвания доказват способността на куркумата да влияе върху секрецията на жлъчката и изпразването на жлъчния мехур. 

Основните съединения в куркумата са под общото название куркуминоиди. Те имат силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Доказано е, че куркуминът (основната съставка) е двоен инхибитор в метаболизма на арахидоновата киселина и възпрепятства отделянето на медиатори (фактори) на възпалението – простагландини и левкотриени. Това става чрез блокиране на ензимите циклооксогеназа и липоксогеназа. За разлика от повечето нестероидни противовъзпалителни средства, куркумата не дразни стомаха, дори напротив. С това се обяснява противовъзпалителният ефект.

Ментата има газогонно, противовъзпалително и най-вече спазмолитично и антиеметично действие. Успокоява ‘’нервен стомах’’. Стомашното разстройство често се дължи на мускулни спазми в стомашно-чревния тракт, които причиняват дискомфорт и болка. Химичните вещества, съдържащи се в ментата, отпускат тези мускули. Помагат за премахване позивите за повръщане. Кимионът е полезен при нарушения в храносмилането, активира слюнчените жлези. 

 Десислава Стефанова


Няма коментари:

Публикуване на коментар