29 май 2013 г.

Kак да извлечем максимален ефект от приемането на хранителни добавки

„Нека храната бъде нашето лекарство, а лекарството – храна“  Хипократ 

Доброто здраве се основава на доброто хранене. Всеки се нуждае от четирите основни хранителни  вещества – вода, белтъчини, въглехидрати и мазнини, както и от витамини, минерали и микроелементи.

За да бъде снабден организмът ни с всички необходими нутриенти, освен задължителното им присъствие в храната, е важно правилното им и пълноценно усвояване. Има много материали за това какви са фазите на хранене, но най-важният факт е, че всяко хранително вещество се усвоява в различна част от нашата храносмилателна система – устна кухина, стомах, дванадесетопръстник, тънки черва, дебело черво. Предпоставка за такова са хубавото сдъвкване на храната, правилното функциониране на храносмилателните ензими и възможността на тези органи да усвояват полезните вещества от храната и да успяват да ги доставят до всички клетки. Не случайно се казва, че: „Водата трябва да се яде, а храната да се пие“.

Тънките черва имат силно нагъната вътрешна повърхност, покрита от клетки с власинки, което ги превръща в превъзходен абсорбционен орган, благодарение на голямата им всмукваща площ. Повечето витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини се усвояват именно там и в дебелото черво. Това означава, че при наличие на натрупани токсини и други замърсявания в тях, власинките не работят пълноценно и нутриентите не се усвояват напълно от организма, независимо дали ги поглъщаме с храната или с хранителните добавки.

А какво се случва обикновено, когато се храним, подложени на гореспоменатите въздействия на околната среда, стреса и некачествената храна? Приетото през устата количество хранителни продукти не може да се обработи и започват процеси на гниене още в стомаха. Достатъчни са няколко седмици неправилно хранене и в него започват възпалителни процеси, водещи до гастрит, дори и язва. По-нататък тази непреработена и започнала да вкисва храна попада в дванадесетопръстника, тънките и дебелото черва. Започва натрупване по стените им на шлаки, които с течение на годините се превръщат в канцерогенни образувания. Междувременно тези токсини се наслагват също и в жлъчката, бъбреците, цялата кръвоносна система и мастните депа. Кръвта, наситена с отрови, подхранва цялото ни тяло и мозъка, а токсините се отлагат в ставите и костите.

Повече от 90 % от хората имат токсични натрупвания в организма си. Когато същият е замърсен по този начин, той се опитва да се освободи от ненужните вещества. Някои от признаците за това са: блед оттенък на лицето и проблеми с кожата: лющене, удебелен рогов слой, запушени мастни жлези, склонност към обриви, алергии, екземи и пъпки, загуба на еластичността, нарушени кръвообращение и лимфен дренаж, лоша миризма, торбички под очите, увеличаване на целулитните образувания.

Прочистване на организма
Препоръчителна първа фаза при започване на консумация на биологично активни хранителни добавки е прочистване на натрупаните токсини, за да можем по-добре да усвояваме нутриентите.

Необходимо е 30 минути преди всяко хранене да се пие чай или чаша гореща вода, с което започва прочистването на червата. След 10-ина минути е най-подходящо да се консумират на гладно продукти, богати на водоразтворима целулоза – овесени ядки, моркови, цитрусови плодове или ябълки. Те освобождават власинките на червата от токсините, а водата помага същите да бъдат изхвърлени от организма - така хранителните вещества ще се усвояват по-добре. Особено подходящо е да се консумира и „истинско“ кисело мляко, а прясното да се намалява с напредване на възрастта.

Прочистване с продуктите на Sanct Bernhard
Редукта фигура фит – билкова смес за прочистване на организма от токсини – препоръчва се да се пие 1-2 седмици преди консумиране на други хранителни добавки, за да подготви организма за по-доброто им усвояване. Изключително подходящ продукт за регулиране на наднормено тегло.

Капсули от бял трън - признати за детоксикант N 1.

Чисти био сокове от Алое, Нони, Нар, Годжи и Мангостийн - подобряват функцията на храносмилателната и отделителната системи и прочистват организма.

Чистото масло от черен кимион - мощно прочистващо действие.

Артишок и папая - естествени храносмилателни ензими, които подпомагат храносмилането, усвояването на полезните вещества и имат детоксикиращо действие.

Чесън и див чесън – векове наред са известни със своето очистително действие, дори и при натравяне с тежки метали.

Прочистване с други продукти от асортимента на Green Master:
Царски билки за храносмилателната система – нормализират дейността на храносмилателната система.

Царски билки за идеална фигура –  нормализират дейността на отделителната система и балансират обменните процеси в организма. Подпомагат организма за освобождаване от шлаките, токсините, излишните мазнини и вредния холестерол. Тези царски билки действат най-добре, когато се приемат разтворени в запарка от лайка.

Царски билки Detoxin – специално подбрани билки за подпомагане на организма за освобождаване от натрупаните токсини. Изключително подходящи за употреба самостоятелно и заедно с апарат  Volcano Zapper – биовълнов генератор за избирателно електропоразяване на патогенни микроорганизми.

Уред  Dr. Silver или най-новата модификация  Dr.Silver Universal – за дезинфекция на водопроводна, изворна и от други източници вода, както и за обогатяването й със сребърни йони. Сребърната вода подпомага функцията на храносмилателната система и способства за детоксикацията на организма.

Много важно при прочистване на организма – с профилактична цел или след заболяване и прием на лекарства и антибиотици е да се спазва:
  • да се пие достатъчно вода (поне 30 мл на кг телесно тегло)
  • да се консумират биологично-активни добавки с витамини и минерали, особено с калций, тъй като при детоксикация част от тях се изхвърлят чрез диурезата
  • да се консумират добавки с пробиотици - за възстановяване на нормалната микрофлора в стомаха и целия храносмилателния тракт, както и да се приема и достатъчно количество „истинско“ кисело мляко.  
 Десислава Стефанова 

1 коментар:

  1. Правилното хранене е много важно да се чувства добре тялото ни,хранителните добавки са полезни когато се приемат в правилните пропорции за всеки огранизъм ,затова е добре преди да почнем да приемаме хранителни добавки да се консултираме със специалист

    ОтговорИзтриване